sodrasidan.se – Nyheterna som du borde veta om

Utrikesnyheter

Under året som varit så har det självklart även hänt en hel del utomlands. Vi kommer att gå igenom några av de största utrikesnyheterna för år 2021.

Corona mutationer

Under 2021 och pandemin så kom det ett antal nya varianter av Corona viruset, bland annat omikron som är en ny variant av viruset som kom i slutet av året. Omikron kom från början ifrån Södra Afrika men har nu spridit sig över i princip hela världen och även Sverige. Alla resenärer som kommer från Södra Afrika måste därför testa sig för att se om de bär på den nya varianten av Corona viruset.

Vulkanutbrott på La palma

Vulkanutbrottet på La Palma, som nu är meddelat ska vara över, orsakade väldigt stor förödelse för befolkningen på den spanska ön La Palma. Just detta vulkanutbrott var det absolut mest omfattande på över drygt 300 år på ön. Detta vulkanutbrott förstörde olyckligtvis över 2500 byggnader på grund av lava som runnit ned till byggnaderna. Detta vulkanutbrott startade redan i September och höll alltså på väldigt lång tid. På slutet av utbrottet, och anledningen till att det ses som över, är att aktiviteten för utbrottet har varit väldigt låg i över 10 dagar. Myndigheterna nere i Spanien tror att den jordbävningsaktivitet som pågått nere i vulkanen har avtagit en hel del eller kanske försvunnit helt, som självklart skulle vara det bästa. Detta utbrott gjorde att över 7000 människor var tvingade att lämna sin hem eftersom de blev helt förstörda av den levande lavan. Dock kan vulkanen fortfarande släppa ut gaser som är giftiga och det kommer också att ta ett bra tag för själva lavan att svalna igen.

Du kanske också gillar