sodrasidan.se – Nyheterna som du borde veta om

Att odla i trädgården kan rädda klimatet

Att utvecklingen när det kommer till klimatet och utsläppen av växthusgaser är oroande har väl knappast gått någon förbi. Att veta exakt vad man ska göra åt detta och vilka åtgärder man som privatperson kan ta är dock lite klurigare. Att odla grönsaker och rotfrukter i sin trädgård kan vara ett steg på vägen mot ett mer klimatneutralt samhälle.

Varför eget?

Att beställa hem egna fröer från Florea för att odla egna grönsaker och rotfrukter i trädgården kommer att göra att man inte behöver köpa lika mycket grönsaker i butik. Att så sina fröer från Florea och se dem växa är alltså inte bara roligt och spännande utan ett sätt att göra en insats för klimatet eftersom dessa grönsaker i princip inte har någon klimatpåverkan. Grönsaker och rotfrukter som transporterats till butiken och sedan från butiken till ens hem har redan där släppt ut en ganska stor mängd växthusgaser. Själva odlingen av grönsakerna sker också ofta med maskiner som släpper ut väldigt mycket växthusgaser och detta gör att även de vegetariska alternativ som är klart mycket bättre än animaliska, så är de inte på något sätt klimatneutrala om man köper dem i butik.

Samhället förändras

Det kanske är att dra det lite långt att säga att denna typ av hemmaodling av grönsaker kommer att rädda klimatet, tycker vissa, men faktum är att många forskare menar på att detta är det sätt vi måste leva på i framtiden. Att vi blir mer och mer självförsörjande och hittar smarta lösningar för odling även inne i stan kommer att göra att vårt samhälle inte i lika stor utsträckning behöver kretsa kring transport. Detta är alltså inte bara något man kan göra som privatperson utan kommer troligen att bli en del av det stora samhället på sikt och vi ser redan exempel på butiker som till exempel odlar egna grönsaker i butiken och säljer.

Du kanske också gillar